24. januar 2013 - Kretsmesterskap 15-meter

I kveld tok jeg turen ut til "hjemmebanen" min i kjelleren på Bøndernes Hus i Degernes. Kan vel ikke helt si at jeg er vant til å skyte på denne banen siden jeg bor og trener i Oslo-området, men det gjør det desto mer spennende.

Det er lenge siden sist jeg skjøt et vanlig DFS-stevne, og jeg har heller ikke trent på det programmet. Derfor var pulsen usedvanlig høy i kroppen. Jeg kjente også på det å nå liksom skulle "prestere" siden jeg hadde kommet hele veien fra Oslo. Rart det der altså - at sånne tanker bare kommer. Jeg har jo trent mye stående den siste tiden og skutt noen NSF 45-skudds program. Men allikevel er ikke selvtilliten der ennå. Alvoret senker seg med en gang det er konkurranse - uansett størrelse og form. 

Kneskytingen min var bedre enn den så ut til. Det var mye spenning i kroppen, men jeg kjente samtidig at jeg var ganske flink til å trekke av riktig. Den første ståendeserien var ikke gøy. Jeg fikk det absolutt ikke til på de to første skudda og brukte uhorvelig lang tid. Det banket og veivet rundt hele skiva og jeg skjønte at skudd nummer to måtte sitte i åtteren! Men da skjønte jeg også at jeg stod i feil stilling. Jeg stod nå å "lente" meg forover mot høyre og kunne derfor ikke slappe av eller finne balansen i stillingen! Med en gang jeg justerte meg mer høyrest og med mer svai i ryggen ble det hele mer naturlig og riktig. Jeg tror jeg brukte et lite minutt på de tre første skudda, men nå så det i hvert fall rundt ut i siktet når jeg trakk av! Anvisningen startet sånn jeg hadde sett og følt det: en nier til venstre og en tydelig åtter til høyre.. Men utrolig nok hadde jeg klart å rette opp alt på de tre siste skudda med en tier og to innertiere. Puh!

Før 10-skudden hadde jeg 147 poeng som utgangspunkt. Jeg spenningen i kroppen var lik som ellers i konkurransen, men nå var jeg nøye med stillingen på stående. Det hele så ganske så bra ut, og jeg passet på å være tøff på avtrekket. Den siste kneserien var jeg derimot ikke spesielt fornøyd med. Spenningen i kroppen var veldig høy og nå var avtrekkene mye mer rufsete. Jeg klarte ikke å holde fokuset helt inn i mål, og det var igrunn litt irriterende!

Til slutt viste skiva 48 poeng med en 9.9 på ståendeserien og 48 poeng på kneserien. Tilsammen 243 poeng. Jeg var litt skuffa over ståendeserien, men fortjente ikke mer på kne. Kan vel si det sånn at jeg i hvert fall lært litt om hva jeg må passe på i konkurransesammenheng - spesielt dette med ståendestillingen og balansen.

147 - 243 poeng

Ellers kan jeg jo legge til at jeg ble til slutt Kretsmester i kl. 3-5, og fikk hentet min nye Marius-genser! God stemning på toget hjem til Oslo :)


21. januar 2013 - Trening i Alfhallen

Ikveld tok jeg en økt på ca 2,5 time på 15-meteren i Alfhallen. Skjøt mest stående, men testet også litt kne på grunn av Kretsemesterkapet til torsdag. Jeg fikk og justert innleggsålene i skoa mine slik at jeg nå har bygd opp mer fremme i skoen, noe jeg synes forhindrer at jeg tipper så mye fremover - veldig bra!

Notater stående:
- slipp opp i hodet/nakken
- slipp opp i de nederste fingrene i høyrehånda (men ha kontrollen)
- pust med magen
- tyngdepunkt under beina
- slipp opp i hofta osv..
- må bli mer nøye med nullstillingen

+ skjøt kjapt i kveld - BRA!!


Sykt bra samling på de tre første skudda i 10-skudden jeg skjøt stående.
10 skudd stående på 15-meter DFS-skive.
20 skudd stående på 15-meter DFS-skive.
Har fortsatt mer å gå på sånn samlingsmessig. Selvtilliten er ikke heeelt på plass enda, men det var uansett en bra økt :)

17. januar 2013 - Akershusserien

I kveld skjøt jeg på 2.-laget til Kisen i 1. divisjon av Akershusserien. Det endte desverre med en knepen seier til det andre laget. Selv var jeg ikke veldig fornøyd med kveldens skyting, men formen er nok ikke bedre. Allikevel var 445 poeng godkjent fra min side - helt på det jevne.

På mandagens trening var jeg så rolig i kroppen og ganske selvsikker når jeg skjøt med Saueren. Det var morro. I kveld var det ikke spesielt morro. Det var mye bevegelse/uroligheter i kroppen og motivasjonen var ikke helt tilstede. Det betyr ikke at jeg ikke gav alt - for det gjorde jeg. Men det var ikke mye flyt og selvsikkerhet å skimte. Det var usikkert og relativt tungt. 

Jeg tok fem prøveskudd før jeg gikk rett på serien. Ikke noe poeng og bruke tid og krefter på prøveskudd når man faktisk er innskutt. Jeg var litt spent, men jeg klarte å holde fokuset og startet med 100 poeng på de ti første skudda. Så skjedde det et eller annet som gav med 97 poeng på de neste ti skudda. Det var skikkelig tungt og kjipt! Da måtte jeg bare ta meg sammen og skjøt fem tidere.. så snek det seg ut en nier på de fem neste.. Ah - så utrolig tungt det skulle være i dag!

Lufta forsvant litt ut av kroppen, samtidig som jeg nå skjøt fortere. Og det hjalp selvfølgelig. Jeg var for passiv på de foregående skudda, og hurtigheten var det som nå skulle få meg på gli. For det er mange skudd å skyte stående - spesielt når alt føles veldig tungt. Derfor var det ekstra godt å se/føle at flyten kom litt mot slutten. Og etterhvert som jeg nærmet meg det 45. skuddet, ble også pulsen høyere og kroppen mer spent.. Da hentet jeg frem noen pusteteknikker jeg har benyttet meg av tidligere, som funka bra. Samtidig la jeg merke til at jeg begynte å "helle" mer og mer mot høyre etterhvert som jeg slappet av i hodet og høyreskuldra - i tillegg skakket jeg litt på børsa. Dette medvirket til at det ble en litt sur nier på det nest siste skuddet. Men allikevel - det kunne gått værre, så 445 poeng var som sagt godkjent. Det var i hvert fall godt å være ferdig.

Den avslutningen som jeg hadde med hurtigere skyting og litt "helling" mot høyre gav meg noen interessante svar på hvor mitt fokus bør ligge videre. Det positive med hurtigere skyting sier seg selv - da blir jeg mindre sliten, mer "PÅ" og tar bedre avtrekk - men da må også nullstillingen være perfekt. "Hellingen" mot høyre sier meg at jeg igjen skal se litt mer på den halve sålen. Nå ligger den mellom to hele, tynne såler - så det spørs om jeg ikke må fjerne det øverste hele sålen for å få et mer oppbygd frontparti. Er jo bare å prøve på videre til jeg enten begynner å tippe bakover - eller finner det gyldne middelpunktet. 


Som jeg har skrevet før så sliter jeg fortsatt litt med motivasjonen. I dag var det kanskje litt spesielt i og med at det var filming hele dagen på jobb, og da gir man mye av seg selv - og dermed blir man også veldig sliten og tung i hodet når arbeidsdagen er over.. Så da hadde jeg mest lyst til å slappe av. Men ellers merker jeg at det er konkurransene som jeg er mest lei. Jeg har ikke mye selvtillit på standplass for tiden og da blir det ekstra spenning og press. Men samtidig liker jeg jo å være med der det skjer! 

Jeg bør nok skyte mer 50-meter fremover. Da får jeg mer fokus på avspenning og avtrekk, enn når jeg trener vanlig 15-meter DFS. Og det fokuset trenger jeg å ha nå.

Men en ting som jeg skal få med meg er KM på hjemmebanen. Det har jeg faktisk litt lyst til - så da gjør jeg det. Da blir det sikkert også en treningsøkt til mandag tenker jeg ;)

14. januar 2013 - Trening i Alfhallen

I kveld tok jeg igjen turen ut til Alfhallen for å trene. Det var jo så trivelig sist, og så trenger jeg treningen siden jeg skal skyte på 2.-laget til Kisen under Akerhusserien til torsdag. Jeg fikk også kjøpt meg megalink-kort og fylte det likesågodt opp med 2000 skudd. Nå skal det skytes ;)

Jeg hadde ingen store planer for hvordan jeg skulle trene i kveld, men tenkte å få med meg både stå og kne. Før jeg startet skytingen justerte jeg såleinnleggene i skyteskoa mine. Jeg har lenge følt at jeg tipper fremover når jeg står å skyter. Derfor har jeg gått til innkjøp av en halv frontsåle. Jeg la inn denne mellom to tynne såler, og glemte egentlig at jeg hadde gjort nettopp det. Helt til jeg stod i stående skytestilling og siktet på skiva. Plutselig stod jeg mye mer stille enn jeg noen gang hadde gjort. Vanligvis tipper jeg litt frem og tilbake og må jobbe veldig med å motvirke dette. Nå sank jeg bare sammen og kunne slappe godt av. Det var innmari morro igrunn!

Jobbet videre med triggerne mine og skjøt igjen ganske raskt. Det ble en del 49-serier - og det var bittelitt irriterende siden jeg følte jeg hadde alle forutsetninger for å skyte 50. Men da kom det tips fra Daniel Sørlie om at jeg burde trene luft fremfor .22/Sauer. Da ville jeg trene bort den lille sidespredningen og ikke minst bli mye mye mye flinkere til å bare "la skuddet gå av seg selv". For det er nettopp det som er utfordringen min - jeg er en perfeksjonist, og lar ingen skudd gå før jeg er fornøyd og klar for det.. Ikke så bra når det gjelder skyting. Men med trening med luftvåpen vil dette bli forhåpentligvis bli bedre.

Nå er det jo engang sånn at jeg ikke eier en luftbørse - men som medlem av Kisen MSL kan jeg låne et gjennom klubben. Og da Daniel også ville hjelpe meg med innstillinger og tips til stilling og teknikk var det vanskelig å si nei til å prøve det! Forrige gang jeg skjøt med luft var 16. mars 2010 og da fikk jeg 381 poeng (lønner seg å skive blogg;).. Denne gangen hadde jeg 40 skudd stående i kroppen fra før og hadde vel ingen store tanker om hvor mye luft jeg skulle skyte. Men det var jo så gøy.. og da jeg etter en del prøveskudd ble utfordret av Daniel til å skyte 40 skudd stående, så kunne jeg nesten ikke takke nei. Og det hele begynte veldig bra - 99 poeng på de ti første skudda! Litt usikker på desimalsummen, men husker jeg så 103, et-eller-annet. Så begynte ting og tang å bli veldig tungt. Sliten i høyreskuldra, store spenninger i høyrebeinet og generelt sliten i hodet/øya. Men det var veldig givende og gøy å ha en som fulgte med på skytingen og påpekte når jeg ikke var rolig/fokusert nok eller når jeg gjorde ting bra! Jeg er usikker på akkurat poengsum i kveld, men vet jeg vår over 400-tallet når det gjaldt desimalrengningen - muligens 383 uten desimaler, men husker ikke helt. Dette er i hvert fall noe jeg har lyst til å fortsette med for det er veldig annerledes trening for en DFS-skytter - men jeg digger det! Kjønner godt at folk som trener så allsidig gjør det godt i mesterskap - innenlands og utdenlands!


Så kom det opp et spørsmål under og etter treningen - har du noen mål for sesongen? Ai, ja det var det ja.. mål.. Det har ikke akkurat vært i mine tanker siden motivasjonen har vært lav. Men nå som jeg har hatt to gode treninger, begynner også lysten å komme tilbake. Så nå skal jeg tenke litt videre på dette med sesongens mål. Det vil i vært fall inneholde ny pers og LS...



Mye spennende trening og tanker i kveld altså. Lysten kommer mer tilbake, men har enda mer å gå på. Er spent på hvordan den videre treningen blir og ikke minst hvordan det vil føles når det nye dressen er på plass. Dagene flyr med jobb og fysisk trening (inkludert styretrening), så jeg finner det sikkert ut fort nok..

8. januar 2013 - Alfhallen, Kisen MSL

 I kveld var tiden kommet for å børste støvet av børsa igjen etter en måned skytefri. Jeg kan ikke si jeg var supergira, men uttaksskyting til Akershusserien var det som fikk meg på gli. En god unnskyldning til å ta turen ut til Alfhallen, som tross alt er et av (om ikke) Norges beste innendørs skyteanlegg.

Siden det var skyttere i første etasje som holdt på med lufttrening, bar det opp i andre etasje på 50-meterskivene. Skjermen ble satt til å simulere 15-meter NSF-skive - og det ble ti prøveskudd på stående før jeg trykket på startknappen. Så "rett på" har jeg vel nesten aldri skutt noen gang etter så et såpass opphold, men men. Jeg hadde ingen stor plan, men tenkte mye på de enkle rettningslinjene Anne Grethe gav søskenbarnet mitt Eileen, da hun fikk hjelp til å bygge opp sin ståendestilling på NIH forrige uke. Hofte og skuldre relativt paralelle - og ikke minst en meget avspent høyreskulder og tungt hode.. I tillegg jobbet jeg mye med å slippe opp i høyrebeinet som etterhvert begynte å spenne seg etterhvert som jeg hadde stått en god stund i ståendestillingen. Jeg var litt nervøs, så det var bevegelse i børsa. Nullstillingen synes jeg var litt vanskelig å finne, eller så kan det bare ha vært andre faktorer som gjorde at jeg skrudde en del gjennom hele skytingen. Derfor ble det en del skjeve serier, og litt lite innertreff. Men det er jo ikke så viktig - det viktigste er samlingene - og de var der!

Fortsatt tipper jeg litt forover når jeg står i stilling, men tror jeg rett og slett skal investere i en sånn halv frontsåle - tror det vil gjøre susen :)

Det var spennende å skyte i dag, og litt rart å være tilbake sånn i full fart. Apropos "full fart"; jeg er ganske så sikker på at jeg fikk klar ny rekord i tidsbruk! Jeg satte på klokka da jeg begynte prøveskudda, og da det siste tellende skuddet satt i skiva hadde jeg brukt i underkant av 47 minutter på 10 + 45 skudd stående. Jeg tenkte før jeg begynte at jeg ikke hadde lyst til å bruke så innmari lang tid på hvert skudd, men heller gutse litt mer og jobbe aktivt med å tørre og trekke av! Og det fungerte ganske så bra. Ikke helt i flytsonen, men absolutt ikke langt unna. I tillegg var det kun 2-3 av skudda som jeg slapp avgårde litt for fort, hvor jeg egentlig skulle tatt ned børsa og begynt på nytt. Men det er greit!

Kveldens sum ble 445 poeng. Helt fortjent og godkjent ut i fra forutsetningene!


Ellers var det mange folk i Alfhallen i kveld fordi det var samling for "Team Kisen", med Vebjørn Berg som trener. I tillegg var Eline Skovli Utne på plass for å teste sin nye røde, superflotte Bleiker Lady! Den var bare helt fantastisk nydelig å se på - var like engasjert jeg som ho som fikk det! I tillegg hadde hun med sin Anschutz som hun skal selge - og den fikk jeg prøve!! Jeg har aldri prøvd et sånt type våpen med kroker og det hele. Børsa var jo heller ikke tilpasset meg så den satt ikke kjempegodt i skuldra, men allikevel fikk jeg følelsen av hvordan det er å skyte med et sånt type våpen. Må si at jeg ble innmari overrasket over hvor rolig det var i siktet! Helt villt igrunn. I tillegg er avtrekket på kun 120 gram - sammenlignet med Saueren som har 1,5 kg avtrekk var det som om man bare kunne puste på avtrekket og så gikk det av. Nei, detta var andre boller! Må si jeg skjønner virkelig hvorfor folk velger å skyte innenfor NSF/ISSF.. Det er nesten så jeg tror at den type skyting egentlig passer meg bedre fordi man kan disponere tiden som man vil, man fokuserer på en stilling av gangen OG børsene stilles inn perfekt til din kropp! Hmmm.. nå må jeg bare vinne i lotto..

Jeg avsluttet treningen med litt skyting på simulert 15-meterskive DFS. Men etter 15 skudd gikk jeg over på 50-meter ISSF-skive for å få større utfordring. Alle andre skjøt jo på den, så hvorfor skulle jeg drive med noe annet? Jeg merker virkelig at jeg jobber mye bedre og riktigere når jeg skyter på den skiva. For det skal så innmari lite til før man er helt ute i åtteren. Man må virkelig jobbe med avspenningen - hodet, skuldre, høyrebeinet - og når jeg først "skjønte det" så kom også tierene. Faktisk ble det min første 50-serie i stående skytestilling på 50-meter ISSF-skiva! (Ikke det at jeg har skutt masse 50-meter fra før, men det er skiiitvanskelig). Som godeste Stian Bogar sa; det er 50 poeng med fem sentrum på DFS-skiva det.. ;) I tillegg skjøt jeg 10 skudd på kne, hvor jeg fikk 99 poeng - noe som også er veldig bra!

50 poeng stående, 50-meter ISSF-skive.

99 poeng kne, 50-meter ISSF-skive.

Jeg vil definitivt fortsette med trening på 50-meter fordi det gir meg så mye mer. I tillegg er det så flott i Alfhallen, og mange som skyter mye og lenge. Det er litt lengre kjørerute, men det er det verdt. Jeg var litt usikker på om jeg kom til å finne tilbake til "gnisten" igjen etter at jeg ble lei i slutten av november. Men etter kveldens lange og fine økt, kjenner jeg at motivasjonen kommer tilbake igjen. Jeg skal nok ikke ta helt av, men trening en gang i uka skal jeg få til :) Det er tross alt en del som skal trenes på og inn fremover - ny rem, og etterhvert kommer også den nye dressen min. Blir spennende detta :)

2. januar 2013 - Godt nytt år og NIH

Godt nytt år alle sammen!

Det har vært stille her på bloggen av naturlige årsaker - jeg har jo ikke skutt siden begynnelsen av desember! Og det tror jeg igrunn har vært veldig sunt. For det har vært mye å gjøre før julen satt ordentlig inn, og etter det skulle man kose seg og treffe slekt og venner. Men nå er 2013 her! Foreløpig har jeg ikke satt meg noen mål for året, for så langt har jeg ikke fått tid til å tenke enda. Men først og fremst vil jeg få tilbake den nye skytterdressen, og da vil sikkert også målene komme snikende.. ;)

Lukten av krutt har jeg allerede kjent i 2013. Mitt søskenbarn Eileen er førsteårs klasseskytter og fikk dermed en ganske så viktig og riktig gave til jul: dobbeltime med instruksjon på oppbygging av stående skytestilling med Anne Grethe Jeppesen! Skal si jenta ble glad for den gaven :)

Jeg har selv aldri fått riktig instruksjon fra begynnelsen av og synes det var innmari interessant å følge med. Det er så mange ting man som skytter glemmer at man har lært - mye går på automatikk og det er ikke alltid like lett å forklare hvordan ting henger sammen. Ikke minst er det ikke lett å vite når det er skytteren selv som må trene inn visse ting over tid for å få til stillingen eller om noe må justeres og kan fikses med en gang. Men så har jeg altså lært nå at kroppen må tilvennes stående skytestilling. Det finnes ingen quick fix! Ting tar tid. Men hu og hei så mye lettere det er å trene på noe når man vet at det er riktig det man driver med (selv om det føles tungt, merkelig, unaturlig osv)..

Etter endt time var det spesielt artig å høre Eileen beskrive at hun satt igjen med en følelse av at hun nå hadde så lyst til å trene - at hun hadde så mye energi og følte seg veldig inspirert etter møtet med Anne Grethe. Det er nemlig akkurat den samme følelsen jeg alltid sitter igjen med etter coaching fra Anne Grethe. Trygg, fokusert og motivert!

Så nå er det ikke annet å gjøre for Eileen å gjøre enn å stå på, og trene inn en god ståendestilling som hun kan synke sammen i - og etterhvert stole fullt og helt på!


Eileen i stående skytestilling. Legg merke til at hun ikke bruker remma.
Under inntrening av stillingen er det bedre at man gjør det "the hard way"
for det gir best utbytte og en mer stabil/sikker stilling over tid.