1. november 2010 - Hjemmetrening

I kveld tok jeg frem Scatten igjen. Er en stund siden sist nå på grunn av at jeg trente mye på NIH og Oslo Østre sin bane før jeg tråkket over. Men det var jo planen hele tiden å kombinere det med en økt i uka på Scatten.

Jeg startet økten med å prøve knestilling - eller rettere sagt - jeg prøvde å finne en måte å sitte på som ikke gjør vondt og som er relativt stabil og avspent. Jeg testet først ut sittende skytestilling, men det fungerte ikke. Kjente med en gang at ankelen ikke synes det var noe ålreit. Derfor satte jeg meg opp igjen og prøvde meg frem med noen justeringer. Og jaggu trur du ikke at jeg fant en løsning også! Istedetfor å ha pølla rett under ankelen - flytter jeg den halvveis frem under leggen. Dermed får jeg tyngden fra overkroppen over leggen istedetfor ankelen. Kjente da nesten ingenting til skaden i foten, og jeg kan derfor slappe mer av. En optimal stilling er det selvfølgelig ikke, men den var overraskende bra - og en løsning som jeg synes er absolutt bedre enn ingenting.

Godt fornøyd med den midlertidige kneløsningen, fortsatte jeg på stående. Jeg har fortsatt nogenlunde den samme benplasseringen - eventuelt litt bredere, samtidig som føttene er relativt parallelle. Det jeg la merke til var at jeg hadde en tendens til å spenne føttene mine, noe som igjen fører til litt tapt gulvkontakt. Men da jeg ble bevisst på det, kunne jeg også passe på at det ikke skjedde - noe som hjalp en del. Må tenke/føle "tung i føttene".. Merker at jeg har tyngdepunktet litt annerledes i foten etter at jeg tråkket over, samtidig som jeg også spenner den en del uten at jeg merker det for at jeg skal unngå å kjenne litt småstikk i området. Men som sagt, nå er jeg klar over det og kan derfor prøve å unngå den nye uvanen.

Jeg prøvde også å ha et litt rettere hode som jeg fikk et tips om forrige torsdag. Hadde jeg hatt mulighet til å stille kolbekappa lenger ned, så ville jeg fått børsa lenger opp mot kinnet samtidig som jeg fortsatt ville hatt kolbekappa godt plassert i skuldra og et rettere hode. Uansett er det greit å være obs på at jeg har hodet litt til høyre sånn at det ikke blir for mye. Man kan jo tenke på ståendestillingen i forhold til en snor med et "lodd" i enden, som da går straka veien fra hodet og gjennom kroppen. Sånn (ca) skal vekten fordeles for å få en stødig stilling.

Det kan jo virke som om jeg skal over på høyre uansett hvilken stilling jeg er i. Men til gjengjeld har jeg blitt besvisst på det og jobber med det hver gang jeg skyter.

Hovedfokuset for kvelden lå allikevel på avtrekket - og endelig vet jeg litt om hvordan jeg leser av verdien for avtrekk! Må vel legge til at kveldens trening allikevel ikke var heeelt optimal. Det hadde gått en time siden jeg hadde spist middag, men kjente veldig godt at jeg var mett! Så det vil jeg bare understreke for de som ikke tror at det å spise før man skyter ikke har no særlig å si: JO det har det så absolutt! Effekten av mat i magen = masse puls i børsa! Ferdig med den saken!

Forrige gang jeg opplevde det samme prøvde jeg å gå meg en tur for å "få has på middagen", men det hjalp ikke. Så denne gangen tok jeg det heller som en trening. Tenkte på at det var som på stevner, når pulsen stiger fordi man har lyst til å prestere.

Jeg begynte ganske så lurvete på grunn av all pulsen i børsa, men jobbet meg systematisk gjennom det hele. Spesielt det at jeg hadde fokus på avtrekk, gjorde at jeg etterhvert fikk roet ned pulsen ganske så mye.

Avtrekket mitt var et tema sist coaching-time. Som oftest føles det som om avtrekket er nærmere 10 kg enn 1,5 kg. Men når jeg nå vet mer om hvordan jeg skal lese av verdiene Scatten viser meg, så var det mye enklere for meg å se hva som fungerer avtrekksmessig for meg! Jeg har alltid trodd at man skal være litt "varsom" og rolig på avtrekkeren, men det viser seg å ikke stemme helt..

Ett godt avtrekk for meg er å gå raskt inn til trykkpunktet, og deretter fortsette å ha ganske mye press på avtrekket. Samtidig passer jeg på at jeg har avspente skuldre, hofter og bein. Det å ha mye trykk på avtrekkeren gjør at jeg lettere kan trekke av når jeg finner roen midt i blinken - og da slipper jeg også å nappe og/eller rykke ut skuddet! Det hele er jo genialt og ganske logisk! Jeg føler at det er en logisk forlengelse av "PÅ-følelsen" som jeg snakket så mye om - bortsett fra at jeg nå har mer kontroll. Det gjelder nå bare å øve enda mer på det å være avspent/rolig i kroppen samtidig som jeg har mye press på avtrekket. Jeg ser jo at det hjelper masse..

Det som er kult med å lese av verdiene, er at jeg fra trening til trening kan se om jeg har blitt bedre på avtrekk og holding. Skikkelig faktabasert med andre ord. Målet er å til slutt komme ned på et gjennomsnitt på 1.0.. der som de virkelig gode skytterne ligger på, hehe ;o)


Den beste og siste 10-skudden med 2.5 i "avtrekksgjennomsnitt"..


Kveldens beste skudd - 0,2 på avtrekket!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar